CONTACTEAZĂ-NE

0733 040 000

EMAIL

office@utilben.ro

Tot ce trebuie sa stii despre excavatoare

By Marian Beniamin on Mai 25 in Utilaje.

Informatii generale

       Excavatorul este un utilaj folosit in activitati de constructii.Excavatorul are forma foarte asemanatoare cu forma umana avand un brat cu o incheietura si cu un cot. La acest brat excavatorul mai are doi cilindrii hidraulici, o cupa si o rampa, acesta formand partea superioara a excavatorului.

Sasiul are un motor si un mecanism care ajuta echipamentul pentru miscare.

Caroseria contine un motor, ulei si combustibil pentru cilindrii. Ea se conecteaza la sasiu prin intermediul unei caschete cilindrice permitandu-i rotirea libera la 360 de grade. Un brat cu o incheietura, atasat de caroserie,  pune cupa in miscare.

       Excavatoarele clasice constau dintr-o contra greutate localizata in spatele utilajului pentru a imbunatatii excavarea si ridicarea, dar acestea nu au fost adecvate spatiului restrans.Yanmar a introdus excavatorul Zero Tail Swing in anul 1993. Acest excavator a fost proiectat intr-un mod in care marimea contragreutatii a fost limitata la marimea senilelor ,fiind un utilaj mult mai sigur si simplu de utilizat in zonele restranse.

       Excavatoarele moderne au imprumutat caracteristicile si design-ul excavatorului Zero Tail Swing.

 

Tipuri diferite de excavatoare

       Excavatoarele sunt utilizate pentru sapaturi in santuri, gropi si fundatii.Deasemenea sunt folosite in:

 • exploatarea padurilor
 • saparea sub apa cu ajutorul dragei
 • ridicari masive
 • manipularea materialului
 • batere a pilotilor
 • demolari

       Exista diferite modele de excavatoare.Principalele tipuri includ draglina, excavatoare compact cu raza larga de actiune, excavatoare de absorbtie, excavatoare cu cupa dreapta.

Excavatoare compact

       Sunt utilaje cu roti ce cantaresc cel putin 0,7 tone. Deplasarea acestor excavatoare este sporita datorita fluidului hidraulic alimentat de cilindrii hidraulici.Excavatoarele compacte se compun dintr-un mecanism de lucru, sasiu si “casa”.”Casa” este folosita pentru rotire in timp ce sasiul este un suport major pentru mecanism si “casa”.Mecanismul de lucrul se compune dintr-un brat si cupa.

 

Excavator John Deere-utilben

 

Excavatoare pe senile

       Acest tip de excavator este primul pe piata.Sunt construite pentru a elibera locul de munca greu, precum mineritul.Sunt in general foarte mari si foarte spatioase, intotdeauna au   un numar mare de cai putere.Excavatorul pe senile este unul dinte cele mai cunoscute tipuri de excavatoare din lume.

 

Excavator Volvo-utilben

 

Excavatoare draglina

       Sunt folosite in minerit si inginerie.Sunt impartite in doua categorii mari de dragline:

 • Macarale
 • Utilaje de teren de mare tonaj

       Draglinele contin elemente usor de dezmembrat si de transportat pe remorci.Macaralele mici sunt folosite in constructiile civile, precum: drumuri, lacuri si constructii de porturi.Cea mai mare structura de echipament de pe teren este folosita in exploatarea smoalei si a nisipului.Draglinele sunt compuse dintr-un brat si o cupa. Cupa draglinei este actionata de un troliu.

 

Excavatoare cu raza larga de actiune

       Excavatorul cu raza larga de actiune este un excavator cu un brat lung.Lungimea bratului este potrivita pentru activitati de distrugere.Acest tip de utilaj este capabil sa ajunga pana la varful cladirilor, iar metaforic vorbind, sa nimiceasca structurile cladirilor.
Excavatoare utilben.ro

 

Excavatoare de absorbtie

       Sunt cunoscute ca si excavatoare pe vid. Acest utilaj absoarbe si indeparteaza resturile de pe uscat prin conducta de absorbtie.Aceasta masoara 3.28m latime.Se compune dintr-un bot cu coada folosit pentru a controla utilajul.Conducta de absorbtie contine “dinti” folositi pentru a taia pamantul in timpul excavarii. O lance cu jet de apa este folosita pentru a imprastia suprafata pamantului inainte de absorbtie.Excavarea prin absorbtie este folosita pentru indepartarea elementelor subterane.

       Excavatoarele cu cupa dreapta sunt cunoscute de asemenea ca excavatoare cu cupa frontala, excavatoare de descopertare sau excavatoare miniere electrice. Acestea sunt utilje folosite pentru extractia miniera, sapaturi si acoperirea pietrelor cu pamant.Un excavator cu cupa dreapta se compune din:

 • un dispozitiv rotativ
 • comenzi de miscare
 • contra greutate
 • o macara cu un brat pentru sapat
 • o cupa

       Excavatoarele cu cupa dreapta sunt folosite in special in exploatarea miniera, cum ar fi extractia carbunelui.Modelele moderne sunt cunoscute ca si excavatoare actionate cu aburi.

Marian Beniamin

Add Comment

Top